Fehérjék 2. Rész – Mikor melyik fehérje készítményeket válaszd?

Az egyes táplálék kiegészítők eltérő fehérje forrást és más mennyiséget tartalmazhatnak. Hogy mik ezek a különbségek, és miért fontos oda figyelni milyen fehérjét választasz? Olvasd tovább cikkünket!

Ha lemaradtál az első cikkünkről, ahol bemutattuk mik a fehérje funkciói, és mik a fehérjékben gazdag ételek, akkor bepótolhatod ide kattintva!

Tejsavó fehérje:

A tej fehérje tartalmának közel 1/5-ét a tejsavó teszi ki. A sportolók körében napjainkban ez a legnépszerűbb fehérje forrás, mivel biológiai értéke (a fehérje hasznosulását mutatja) kitűnő és rendkívül jól hasznosul a szervezetben. Feldolgozásának módja szerint a következő tejsavó fehérjéket lehet kapni:

Tejsavó koncentrátum:

A tejsavó fehérje egy költséghatékonyabb változata. Gyártási technológiája egyszerűbb, előállítása gyorsabb, mint a tejsavó izolátumé, viszont zsír és laktóz tartalma kicsivel több. Súlyzós edzést folytató sportolóknak ideális, elsősorban edzés után, vagy reggeli első étkezésként, mivel nagyon gyorsan szívódik fel a szervezeten, így gyorsan és hatékonyan pótolja vissza a kiürült glikogén raktárakat. jelenleg a legjobb ár-érték arányú fehérjének számít.

Tejsavó izolátum:

A tejsavó család egy drágább változata, amelynek még magasabb a biológiai értéke. Több minőségi proteint, kevesebb zsírt és laktózt tartalmaz, mint a tejsavó koncentrátum. Ízesítetlen változatának fehérje tartalma akár 90% fölötti is lehet (a tejsavó koncentrátumnál ez kb. 80%). Így diétához a legjobb választás. Még jobb hasznosulással bír, mint a koncentrátum.

Tejsavó hidrolizátum:

Ez jelenleg a fehérjék csúcsa, ami sajnos árában is megmutatkozik. Ahogyan a nevében is benne van a fehérjét hidrolízissel tovább bontják, mondhatni előemésztik, így jelenleg a leggyorsabban és legjobban hasznosuló fehérjének számít. Elsősorban edzés után ajánlott fogyasztani.

Tejsavó fehérje keverék:

Ez a protein forrás a tejsavó izolátum és koncentrátum keveréke, egy kitűnő ár-érték arányú, minőségi táplálék-kiegészítő. A legtöbb gyártó kínálatában megtalálható ilyen termék is.

Kazein:

A kazein, vagy másik nevén tejfehérje a tej fehérje tartalmának 4/5-ét teszi ki. Lassú felszívódású, ízre nagyon kellemes, telt, így ezt a fehérjét előszeretettel alkalmazzák a különféle tömegnövelőkben is. Bár a kazein biológiai értéke alacsonyabb, mint a tejsavó fehérjéé, az izomépítésben mégis nagyon hasznos. A kazein ugyanis egy lassan felszívódó fehérje forrás, ami jóval hosszabb időszakban képes ellátni szerepét. Sportolók gyakran választják lefekvés előtt is, hogy éjjel is 4-5 órán keresztül tápanyagot biztosítson az izomzatnak, így fenntartva az anabolizmust (izomépítés).

Designer fehérjék:

Ezek olyan fehérjék, amiket több fehérje forrásból állítanak össze, úgy, hogy az a szervezet számára a legoptimálisabb legyen. Megfelelő arányban tartalmaznak hosszú és rövid felszívódású fehérjét, hogy a nap bármelyik szakában bevethető legyenek. Így bár nem a legoptimálisabb fehérje a különböző napszakokra, hiszen edzés után a gyors felszívódású a legjobb, míg lefekvés előtt pedig, ahogyan már szó volt róla a kazein, ugyanakkor mégis kiegyensúlyozott fehérjeforrásnak számít. Aki nem engedheti meg magának, hogy többféle fehérjét tartson otthon, annak kifejezetten jó választás lehet. Törekedjünk rá, hogy tejsavó és kazein alkossa legnagyobb arányban az összetételét.

 

TOVÁBBI FEHÉRJEFORRÁSOK:

Marhafehérje:

A tejsavófehérjék laktóz tartalmuk miatt egyeseknél puffadást okozhatnak. A marhafehérje pedig nem tartalmaz laktózt illetve a tejsavófehérjével ellentétben nem a belekben emésztődik, hanem a gyomorban. Biológiai értéke igen magas, azonban nem éri el a tejsavó szintjét. Így elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem tolerálják a tejsavó fehérjéket.

Tojásfehérje:

A tojásfehérje vagy másik nevén albumin esszenciális és nem esszenciális aminosavakban egyaránt gazdag, koleszterin tartalma pedig alacsonyabb, mint az egész tojásé. A tojás sokak szerint a protein források királya, a biológiai értéket is ehhez viszonyítva mérik: a tojásfehérje biológiai értéke 100. Ez a legjobb fehérje forrás laktózérzékenyek számára.

Szójafehérje:

Magas minőségű fehérje, de nem annyira hatékony, mint a tej alapú fehérjék. Gyorsan emészthető, aminosav profilja átlagos. A tejsavókéhoz képest alacsonyabb a biológiai értéke, de szűkösebb pénztárcánál jó választás a protein bevitel biztosításához.

Búzafehérje:

Egészséges és természetes protein alternatíva a tejtermék- és tojás alapú fehérjék helyett, magas Glutamin tartalommal. Laktóz- és koleszterin mentes, így vegetáriánus testépítők és sportolók számára ideális választás.

Borsó fehérje:

Gluténmentes protein forrás, szintén jó választás vegetáriánusoknak. Laktóz- és koleszterinmentes, gyorsan emészthető és gazdag fehérje forrás. A tejsavó fehérjékhez képes sokkal inkább környezetbarát az előállítása.

Teljes tejfehérje:

Tejből kinyert szárított fehérje, amelyből a szénhidrát és a zsír el lett távolítva. Rendkívül tápláló, kalcium tartalma magas, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A teljes tejfehérje egyaránt tartalmazza a tejsavót és a kazeint is.

A fehérje készítményeket különféle képen tudjuk elfogyasztani. Legegyszerűbben shakerben vízzel összerázva ajánljuk, de reggelihez is sokan választják zabkásához keverve, vagy éppen desszertként süteményhez adagolva.

Keresd a különféle Biotech USA és Szafi Fitt fehérjéket a Fittbutiqok polcain is!