Fehérjék 3. Rész – Mikor fogyasszunk gyors vagy lassú felszívódású proteint?

A különböző protein forrásokat előző postunkban már bemutattuk Nektek, ugyan más módon is meglehet őket különböztetni. Ez a felszívódás alapján lassú illetve gyors felszívódású lehet. Olvasd tovább cikkünket!

Ha lemaradtál az első cikkünkről, ahol bemutattuk mik a fehérje funkciói, és mik a fehérjékben gazdag ételek, akkor bepótolhatod ide kattintva! A második cikkünk, ahol bemutatjuk, hogy milyen fajta fehérjék vannak, ide kattintva olvashatod!

A nevéből is kiderül, hogy a különbség a szervezetben a hasznosulásuk gyorsaságához köthető. A lassú fehérjék fokozatosan és tovább maradnak a véráramban, építő hatásúak, ellenben a gyors fehérjék rövid időn belül, nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

Mikor, melyiket válasszuk?

A lassú felszívódású proteint utolsó étkezés mellé vagy helyett érdemes fogyasztani, mivel a szervezet alvás közben értelem szerűen hosszú ideig nem jut tápanyaghoz. Akkor is jó lehet, amikor tudjuk előre, hogy a nap folyamán hosszú ideig nem fogunk rendes ételhez jutni, mivel sokáig eltelít.

A gyors felszívódású proteint elsősorban edzés után javasolt fogyasztani, ugyanis kell a gyors tápanyag az izmok számára, hogy a kiürült glikogénraktárakat mielőbb visszatöltse. Reggeliként is érdemes lehet fogyasztani, ugyanis az éjszakai éhezés után kell a gyors utánpótlás a szervezet számára.

A legtöbb gyártó kínálatában megtalálhatóak designer proteinek, amik célja, hogy ötvözzék a gyors és lassú felszívódású fehérjéket, így alkalmassá téve ezeket a kiegészítőket, hogy univerzálisan használhatóak legyenek. A napközbeni fehérjepótláshoz az egyik legjobb választás lehet.

Ha megfelelő típusú fehérjét választod célod elérésében, biztos eredményes változás lesz.

Keresd a különféle Biotech USA és Szafi Fitt fehérjéket a Fittbutiqok polcain is!